I feel alive

De Hoeksche Waard is een mooi vlak polderlandschap. Je weet nooit welke wind of stortbui er om het hoekje schuilt. Dus stel ik mezelf de vraag: ga ik met de fiets vandaag?

Ik kies vaak voor de fiets. Niet alleen vanwege onze mooie natuur, maar ook voor mijn eigen vitaliteit. Fietsend trotseer ik wind, regen en sneeuw. Ik ga het ultieme gevecht aan met de elementen van de natuur. Ik voel de wind om mijn hoofd, regendruppels glijden over mijn gezicht en ik veeg mijn natte haren naar achter. Dit is één zijn met de natuur. Hier houd ik van.

Moeder van twee opgroeiende kinderen

Ik ben moeder van twee opgroeiende meiden. Mijn dochters doen dapper mee, of toch niet?

“Mam, waarom gaan we niet met de auto naar atletiek?” vraagt mijn lieve blonde dochter (10). Ik antwoord dat fietsen goed is voor onze gezondheid én voor de natuur. Ze glimlacht en zegt: “Oh ja, de natuur… daar ben ik gek op”.

“Mam, ik ga niet met de fiets naar voetbal hoor. Het is koud en het regent!” zegt de oudste (14) met een moeilijk gezicht. Ze wordt met de dag gemakzuchtiger. Ik wakker haar sportieve kant aan en zeg dat ze gezellig met de andere meiden kan meefietsen. Alleen als het héél hard regent carpoolen we. Nu is het zo goed als droog. Een beetje frisse lucht is goed voor haar. Ze zit de hele dag in haar mobiel en huiswerk. Bijzonder toch, dat mijn dochter toch liever comfortabel met de auto naar het voetbalveld wil? Om vervolgens met plezier in de regen en kou te voetballen. Op het veld is ze de kou zo vergeten en is haar gezicht gericht op de bal en het spel.

Wanneer ik andere moeders vertel dat ik graag met de fiets ga, hoor ik ze regelmatig tegen mij zeggen dat zij vaak voor korte ritten de auto pakken. Gewoonweg omdat hij voor de deur staat. Dan vragen ze zich soms hardop af waarom ze zelf niet vaker de fiets pakken. En wat doe jij?

Bepaalt het weer je vervoerskeuze?

Maak jij elke week korte ritjes naar school, opvang, supermarkt of het dorp? Pak jij de fiets of neem jij toch de auto? Bepaalt het weer je vervoerskeuze? Volgens Fietsfeiten van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid is fietsen gezond, gemakkelijk en voordelig voor jou, verbetert het de bereikbaarheid in onze dorpen en is ook nog eens beter voor ons aller milieu.

Wat je ook kiest, kies gezond, bewust en duurzaam. Voel de wind eens door je haren waaien, de regendruppels op je gezicht, kijk om je heen naar onze prachtige polders wanneer je wandelt of fietst. Voel jij je dan net als ik één met de natuur?

Do you feel alive?